MITES I REALITAT DE LES PROFESSIONALS DE L’EDUCACIÓ AMBIENTAL AL 2020

Jornada sobre la professionalització del sector de l’educació ambiental

Barcelona, 13 de març de 2020   

 

Actualment és de gran interès i importància l’estudi de la millora de la relació entre la societat i la natura, i per tant crear programes de conservació i investigació; però també d’educació i sensibilització ambiental i guiatge a la natura, que generin consciència ecològica, i una interacció respectuosa amb el medi ambient.

Tots els temes relacionats amb fauna i medi ambient preocupen la societat, organitzacions i ens públics. Per aquest motiu és necessari que tinguem a persones preparades i formades per a poder portar a terme aquests projectes, professionals excel·lents en aquest sector.

Dins del món de la recerca, interpretació, educació i conservació, i l'estudi de la fauna i el medi ambient, no tot és coneixement tècnic. Oblidem que allò que fa especial un projecte, un equip, una entitat, un objectiu, són les persones. Actualment, tot i potser no ser suficient, trobem molta oferta formativa en l'àmbit tècnic, però no en l'àmbit pràctic; especialment relacionada amb habilitats socials i actitudinals necessàries en l'àmbit de treball i desenvolupament professional i personal del sector de l’educació ambiental.

Les preguntes que ens fem són: Què és necessari per ser una professional excel·lent en el sector del medi ambient i sostenibilitat que es dedica a l’educació ambiental i guiatge de natura? Quines són les competències claus d’aquestes professionals?

 

Actualment, no hi ha definit un itinerari educatiu i de formació d'aquest àmbit, així com la definició d’un perfil professional, dels coneixements necessaris i quins serien els plans de desenvolupament i/o formatius per assolir aquestes competències. Necessitem que el futur col·lectiu professional de l’educació ambiental i la conservació de la natura sigui capaç de portar a terme les seves tasques amb tots els coneixements necessaris.

L’objectiu d’aquesta jornada és conèixer la realitat actual de les persones que treballen aquest sector, i què hem de tenir en compte per a l’elaboració  d’un perfil que contingui les competències, valors i actituds de les professionals en l'educació ambiental.

Organitza

Associació Animal Latitude amb la col·laboració de la Cooperativa Resilience Earth,  Universitat de Barcelon​a - Departament de Mètodes d'Investigació i Diagnòstic en Educació (MIDE). Amb el suport de la Diputació de Barcelona, oficina Tècnica d’Educació i Promoció Ambiental. Gerència de Serveis de Medi Ambient, Àrea d’Acció Climàtica, i Ajuntament de Barcelona, àrea d'Ecologia Urbana, Estratègia i Cultura de la Sostenibilitat.

Organitzacions convidades a la taula inicial: 

 • Àrea d'Educació ambiental, Estratègia i Cultura de Sostenibilitat, Ecologia Urbana de l'Ajuntament de Barcelona.

 • Servei de Sostenibilitat i Educació ambiental, Direcció de Serveis Ambientals, Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

 • Diputació de Barcelona, oficina Tècnica d’Educació i Promoció Ambiental. Gerència de Serveis de Medi Ambient, Àrea d’Acció Climàtica.

 • Subdirecció General d'Informació i Foment de la Sostenibilitat, Servei d'Educació Ambiental. Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

 • Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA). 

      

Participants

Aquest esdeveniment està dirigit a persones vinculades al sector de l’educació ambiental. 

És una jornada pràctica i participativa així que les participants són convidades a poder expressar i compartir les seves experiències, idees i propostes. Es compartiran les eines amb les que es realitzin les dinàmiques, així com els resultats de la jornada.

Jornada    Conèixer la realitat de les professionals del sector de l’educació ambiental

Objectius específics 

Descobrir de manera participativa:

 

 • Com s’està adaptant l’educació ambiental a la realitat actual? Quin és el seu propòsit.

 • Per què el món necessita les educadores ambientals? Què fem les educadores ambientals en el dia a dia, que només podem fer nosaltres.

 • Què ha de saber una educadora ambiental? Quines competències tècniques requereix.

 • Quines competències actitudinals ens fan excel·lents en l’educació ambiental?

 • Com s’assoleixen aquests coneixements? Quina és l’experiència i formació necessària.

 

Metodologia 

La metodologia de la sessió serà altament participativa. Farem servir tècniques com el cànvas, la facilitació sistèmica, i l’educació popular per poder assolir els objectius. Dinamitzat per la cooperativa Resilience Earth.

 

Data i lloc

Divendres 13 de març, de 9 a 14:30h

Lloc: Pati Manning, al Centre d'Informació i Documentació. Centre d'Estudis i Recursos Cultural. Diputació de Barcelona​.

C/ Montalegre 7, Barcelona (mapa)

Com arribar: Metro L3, Tren i Ferrocarrils Generalitat Plaça Catalunya, Metro L2 Plaça Universitat, i autobusos 55, 59, 67, V13, D50, H12, H16​​.

 

Horari

Matí de 9 a 14:30h

 

Inscripció

Cost: 8€ per persona

Cost amb descompte: 5€ per sòcies i socis de la SCEA, latituds (persones que han participat en cursos de formació de l’associació animal latitude), persones a l’atur, estudiants. S’ha d’aportar el justificant per a poder fer l’inscripció.

Inclou: entrada a la jornada, material i resultats de les dinàmiques. Es farà un certificat digital de participació, si la persona assistent ho sol·licita.

L’aforament és limitat a 50 persones. 

Formulari d'inscripció

Per a més informació i inscripcions escriu a info@animallatitude.org

Descarregar el programa

Esdeveniment a Facebook

Associació Animal Latitude

Barcelona, NIF G-65439440

 

Quién somos

www.animallatitude.org

 

 

 • Wix Facebook page
 • Wix Twitter page
 • Instagram Social Icon