MITES I REALITAT DE LES PROFESSIONALS DE L’EDUCACIÓ AMBIENTAL

Jornades sobre la professionalització del sector de l’educació ambiental al 2020

7, 8 i 9 d'octubre de 2020, sessions en línia  

 

Actualment és de gran interès i importància l’estudi de la millora de la relació entre la societat i la natura, i per tant crear programes de conservació i investigació; però també d’educació i sensibilització ambiental i guiatge a la natura, que generin consciència ecològica, i una interacció respectuosa amb el medi ambient.

Tots els temes relacionats amb fauna i medi ambient preocupen la societat, organitzacions i ens públics. Per aquest motiu és necessari que tinguem a persones preparades i formades per a poder portar a terme aquests projectes, professionals excel·lents en aquest sector.

Dins del món de la recerca, interpretació, educació i conservació, i l'estudi de la fauna i el medi ambient, no tot és coneixement tècnic. Oblidem que allò que fa especial un projecte, un equip, una entitat, un objectiu, són les persones. Actualment, tot i potser no ser suficient, trobem molta oferta formativa en l'àmbit tècnic, però no en l'àmbit pràctic; especialment relacionada amb habilitats socials i actitudinals necessàries en l'àmbit de treball i desenvolupament professional i personal del sector de l’educació ambiental.

Les preguntes que ens fem són: Què és necessari per ser una professional excel·lent en el sector del medi ambient i sostenibilitat que es dedica a l’educació ambiental i guiatge de natura? Quines són les competències claus d’aquestes professionals?

 

Actualment, no hi ha definit un itinerari educatiu i de formació d'aquest àmbit, així com la definició d’un perfil professional, dels coneixements necessaris i quins serien els plans de desenvolupament i/o formatius per assolir aquestes competències. Necessitem que el futur col·lectiu professional de l’educació ambiental i la conservació de la natura sigui capaç de portar a terme les seves tasques amb tots els coneixements necessaris.

L’objectiu d’aquesta jornada és conèixer la realitat actual de les persones que treballen aquest sector, i què hem de tenir en compte per a l’elaboració  d’un perfil que contingui les competències, valors i actituds de les professionals en l'educació ambiental.

Organitza

Associació Animal Latitude amb la col·laboració de la Cooperativa Resilience Earth,  Universitat de Barcelon​a - Departament de Mètodes d'Investigació i Diagnòstic en Educació (MIDE). Amb el suport de l'àrea d'Estratègia i Cultura de Sostenibilitat​, ​Ecologia Urbana​, ​Ajuntament de Barcelona.

Organitzacions convidades a la taula inicial: 

 • Àrea d'Educació ambiental, Estratègia i Cultura de Sostenibilitat, Ecologia Urbana de l'Ajuntament de Barcelona.

 • Servei de Sostenibilitat i Educació ambiental, Direcció de Serveis Ambientals, Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

 • Diputació de Barcelona, oficina Tècnica d’Educació i Promoció Ambiental. Gerència de Serveis de Medi Ambient, Àrea d’Acció Climàtica.

 • Subdirecció General d'Informació i Foment de la Sostenibilitat, Servei d'Educació Ambiental. Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

 • Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA). 

      

Participants

Aquest esdeveniment està dirigit a persones vinculades al sector de l’educació ambiental. 

És una jornada pràctica i participativa així que les participants són convidades a poder expressar i compartir les seves experiències, idees i propostes. Es compartiran les eines amb les que es realitzin les dinàmiques, així com els resultats de la jornada.

7, 8 i 9 d'octubre. Jornades per a conèixer la realitat de les professionals del sector de l’educació ambiental

Objectius específics 

Descobrir de manera participativa:

 

 • Com s’està adaptant l’educació ambiental a la realitat actual? Quin és el seu propòsit.

 • Per què el món necessita les educadores ambientals? Què fem les educadores ambientals en el dia a dia, que només podem fer nosaltres.

 • Què ha de saber una educadora ambiental? Quines competències tècniques requereix.

 • Quines competències actitudinals ens fan excel·lents en l’educació ambiental?

 • Com s’assoleixen aquests coneixements? Quina és l’experiència i formació necessària.

 

Metodologia 

Tenint en compte els últims aconteixements, i la incertesa del que pot passar en els propers mesos, ens hem plantejat un canvi en el format de la jornada, de presencial a online, i ho organitzarem en 3 sessions curtes.

La metodologia de les sessions serà altament participativa, principalment la segona i tercera. Farem servir tècniques com el cànvas, la facilitació sistèmica, i l’educació popular per poder assolir els objectius. Dinamitzat per la cooperativa Resilience Earth.

Sessions en línia - dates i horaris

 

* 7 octubre de 10 a 11:30h. "L'actualitat de l'Educació Ambiental" Taula inicial amb breus presentacions i torn de preguntes al finalitzar. (oberta amb inscripció prèvia)

* 8 d'octubre de 10 a 12:30h: "Indagant en el potencial de l'Educació Ambiental". Espai participatiu. (inscripció necessaria)

* 9 d'octubre de 10 a 11.30h: "Competències clau en l'educació ambiental". Espai participatiu. (inscripció necessaria)

Inscripció

En el mes de setembre obrirem les inscripcions per a la sessió del dia 7. Per a les dels dies 8 i 9 de moment no s'ofereixen més inscripcions, si oferim més places també ho comunicarem a través del web i xarxes socials.

Cost sessions 2 i 3: 8€ per persona

Cost amb descompte: 5€ per sòcies i socis de la SCEA, latituds (persones que han participat en cursos de formació de l’associació animal latitude), persones a l’atur, estudiants. S’ha d’aportar el justificant per a poder fer l’inscripció.

Es farà un certificat digital de participació, si la persona assistent ho sol·licita.

L’aforament és limitat a 40 persones. 

Formulari d'inscripció

Per a més informació i inscripcions escriu a info@animallatitude.org

Esdeveniment a Facebook

Associació Animal Latitude

Barcelona, NIF G-65439440

 

Quién somos

www.animallatitude.org

 

 

 • Wix Facebook page
 • Wix Twitter page
 • Instagram Social Icon