top of page

Els animals que s'amaguen al territori català

Tot i ser difícils de veure, podem conèixer quins animals viuen en un espai natural gràcies als rastres i senyals que ens deixen. De fet existeixen diferents mètodes per veure'ls, conèixer la seva existència i estudiar les seves poblacions.
Quan passegem pels espais naturals del territori català, a primera vista podria semblar que els animals salvatges es troben lluny del nostre abast o fins i tot, que la seva presència és inexistent. Però si sabem on i què mirar, ens adonarem de la gran quantitat de vida que ens envolta fins i tot quan no la podem percebre.

Per exemple, els mamífers són generalment esquerps i d’activitat nocturna i/o crepuscular i, per tant, són difícils de veure. És freqüent però, trobar-ne excrements, petjades o caus que constaten la seva presència.

Per altra banda als rius i les zones humides, hi viuen diverses espècies d’amfibis, rèptils i mamífers. N’hi ha que només depenen del medi aquàtic per al creixement de les seves larves, com la salamandra i els gripaus; altres amfibis, com els tritons i les granotes, a més, hi viuen tot l’any. Moltes espècies s’hi alimenten i hi troben els ambients idonis per a reproduir-se: la tortuga de rierol, la serp d’aigua, la rata d’aigua o la llúdriga. Un gran nombre d’espècies terrestres també s’hi acosten a la recerca d’aliment, refugi o lloc on criar: la geneta, la guineu, el vidriol, la serp de collaret i el ratpenat d’aigua, entre d’altres. (informació del Museu del Ter)

Però tot i que els animals són molt difícils de trobar, al bosc ens deixen un munt de pistes per poder descobrir-los.​ Aprendre a interpretar els rastres i senyals que els animals deixen en el medi durant la seva activitat quotidiana, només és qüestió d'entrenar la nostra capacitat d'observació i seguir unes senzilles pautes que ens obriran un nou ventall d'oportunitats per descobrir els secrets dels mamífers més esquerps. Amb uns coneixements bàsics de rastreig serem capaços d'identificar i interpretar aquests senyals de l'entorn que ens revelen el seu comportament, que mengen, on viuen i com es mouen els habitants dels nostres boscos.


Quan organitzem sortides a la natura, és una oportunitat de descobrir aquest món de rastres i senyals. Aquestes sortides es dirigeixin principalment a adults, però també a un públic familiar, ja que poden anar acompanyats per infants. L' objectiu és aprendre i practicar tècniques d'identificació i rastreig de mamífers, mentre es fa una passejada per un espai natural i es van descobrint els senyals que han deixat els animals de la zona.


Consulta al calendari si hi ha sortides planificades! Oferim també activitats a mida, ens pots escriure a info@animallatitude.orgFeatured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page